Recenzje
Opinia o "Zarządzaniu kryzysowym w administracji publicznej"
2010-12-13 10:46:21
Opinia dr Pawła Łuczkowskiego o podręczniku "Zarządzanie kryzysowe w administracji publicznej", autorstwa K. Sienkiewicz-Małyjurek i F. R. Krynojewskiego.
Oriana Fallaci "Wściekłość i Duma"
2010-10-15 09:11:51
Autorka w dniu zamachu na WTC, który był niedaleko jej miejsca zamieszkania przerywa swoje dziesięcioletnie milczenie. Robi to bardzo spektakularnie, gdyż w Europie książka ta spowodowała niesamowite poruszenie. Oriana Fallaci atakuje islam i nawołuje do obrony cywilizacji zachodniej...
"To jest wojna, obudźcie się! Czy nie widzicie, że tacy ludzie jak Osama ben Laden chcą nas zniszczyć? Że czują się uprawnieni do tego, żeby zabijać was i wasze dzieci, tylko dlatego że pijecie wino lub piwo, chodzicie do teatru lub kina, nosicie minispódniczki albo krótkie skarpetki, kochacie się kiedy chcecie, gdzie chcecie i z kim chcecie? Nawet to was nie obchodzi, idioci?"
Andrzej Zaucha "Moskwa Nord-Ost"
2010-06-23 10:46:16
Autor opisuje w książce zamach na moskiewski teatr na Dubrowce w czasie przedstawienia Nord-Ost, 23 – 26 października 2002 r.
Jurij Siergiejewicz Gorbunow
2010-05-13 14:25:07
W 2008 roku ukazała się w Moskwie książka Jurija Siergiejewicza Gorbunowa pt. "Терроризм и правовое регулирование противодействия ему Монография". Autor książki jest doktorem habilitowanym prawa, autorem ponad 70 prac naukowych, w tym trzech monografii, trzech podręczników (współautor) oraz skryptu. Posiada tytuł zasłużonego prawnika Federacji Rosyjskiej. Za zasługi w doskonaleniu bazy prawnej przeciwdziałania terroryzmowi otrzymał dwa razy podziękowania od prezydenta FR. Jest współtwórcą między innymi dekretu nr 116 prezydenta FR z 15 lutego 2006 r. O środkach przeciwdziałania terroryzmowi. Generał pułkownik sądownictwa, od 20 grudnia 2005 r. sekretarz stanu – zastępca dyrektora Federalnej Służby Bezpieczeństwa. Wcześniej pracował w Administracji Prezydenta FR.
25 listopada 2010 Zwalczanie terroryzmu w ramach operacji wojskowych30 czerwca 2010 Seminarium Oblicza terroryzmuZamach na szkole w Bieslanie 1-3.09.2004rZamachy w Bombaju 26-29.11.2008Współpraca transgraniczna w aspekcie zagrożeń terrorystycznych w związku z organizacją EURO 201210 lat po zamachu na World Trade Center
Vlado Czernoziemski
Centrum Studiów nad Terroryzmem Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
ul. Sucharskiego 2, 35-225 Rzeszów, tel. 17 866 14 47, fax: +48 17 866 12 22, e-mail: csnt@wsiz.rzeszow.pl